Çocuklarda Ev Kazaları Ve Korunma Yolları

Çocuklarımız değerlidir. Bir ebeveyn olarak, çocuğumuzla ilgili kimsenin bilemeyeceği bilgiye sahibiz. Buna rağmen, çocuğumuzun doğal gelişimi kazaların olmasına sebep olabilir. Gelişimin her aşamasından bir diğerine geçerken tüm çocuklar kaza yapmaya eğilimlidir.

“Çocuklar İçin İlk Yardım Eğitim” ve “Çocukta Güvenlik Ve İlk Yardım Eğitimi” seminerlerimizin amacı, ebeveyn olarak ciddi kazaların farkına varmamızı sağlamak, çocukların tehlikelerden korunması ve kazalarda çocuklara yönelik ilk yardım uygulamaları konusunda bilgi ve beceri kazandırmaktır.

Kaza nedir?

Kazalar, önlenebilir nedenlere bağlı olarak gelişen ve kötü sonuçlanan olaylardır.

Biz ebeveynler olarak çocuklarımızın zarar görmelerini önlemek ve en aza indirmek için önlem almak en temel görev ve sorumluluğumuzdur.

Ev kazalarında çocuklar, yaşlılar ve fizik, mental veya sosyal özürlüler en önemli üç risk grubunu oluşturur.

Çocuklar,

• Tehlikelerin bilincinde olmamaları,
  • Çevresel risklere duyarlı ve açık olmaları,
  • Bulma ve öğrenme konularında meraklı olamaları

gibi nedenlerle ev kazaları açısından yüksek riske sahiptirler.

Özellikle okul öncesi dönemde, evde olan çocuklar ev kazaları ile daha çok karşı karşıya kalmaktadır.

Her yıl Amerika’da 12.000, Türkiye’de 5000 çocuk hayatını kaybetmekte.

• ABD’de yılda 2.5 milyon çocuk kazalarda yaralanıyor. Dört çocuktan biri, yılda bir kez ev kazasına uğruyor.
  • Her yıl 14 yaşın altındaki 12.000 çocuk kazalardan dolayı hayatını kaybediyor, 50.000 çocuk ise sakatlanıyor.
  • %80’i 4 yaş altında
  • Kazaların % 60’ı; çocukların davranışlarından değil, bulunduğu fiziksel çevreden kaynaklanmaktadır.
  • UNICEF araştırmasına göre kaza geçiren çocukların %70’inden fazlası kazalara evde uğruyor.

Kaynak: CPSC (Amerikan Ulusal Güvenlik Konseyi) ve NHCS (Amerikan Ulusal Sağlık İstatistikleri Merkezi) 2011

Türkiye’de ev kazalarına ilişkin resmi bir sayı olmamakla birlikte, yapılan araştırmalara göre; Tüm kazaların % 18-25’ini ev kazalarının oluşturduğu belirlenmiştir.

Çocuklar kendilerini kazalardan koruyamadıklarından, kazalar açısından emniyetli ortamlarda yaşamaları, koruyucu önlemlerin alınması ve yaşam alanlarının güvenliğinin denetlenmesi erişkinlerin sorumluluğudur. Her yıl Lösemi ve Menenjit gibi hastalıklardan olan ölümlerden daha fazla sayıda çocuk kazalar nedeni ile kaybedilmektedir.

Basit önlemlerle çocuklarımızı kazalardan büyük ölçüde koruyarak yaralanmalarını ve sakat kalmalarını önlememiz mümkün.

Ev Kazaları Nelerdir?

• Düşmeler
  • Yanıklar
  • Katılarla boğulma ve tıkanmalar
  • Suda boğulma
  • Kimyasal madde içilmesi
  • Zehirlenmeler

Unutmayın!

Ev; çocukların yaşam alanıdır. Onlar için keşfedecek çok şeyin olduğu bir yerdir.

Onları kazalardan korumak da büyüklerin görevidir.

Bütün riskler yok edilemez ama azaltılabilir ve güvenli bir ortam oluşturulabilir.

Ev kazaları tahmin edilebilir ve önlenebilir.

Çocuklarımızı Kazalardan Korumak İçin

• FARKINDA OLUN
  • GÖZLEYİN
  • HAZIRLIKI OLUN

Çocuklar İçin İlk Yardım Eğitim Semineri – Çocukta Güvenlik Ve İlk Yardım Eğitimi Seminerlerimize katılmak için başvurunuzu yapabilirsiniz.

Hale Bilgiç

Koç Üniversitesi İlk Yardım Eğitim Merkezi Mesul Müdür