İlk Yardım Çantaları

İlkyardım Çantası Nedir?

İlk yardım, çeşitli kaza ve yaralanmalarda, hastaların ve yaralıların sağlık kuruluşuna götürülene kadar geçecek zamanda, kişilerin mevcut durumlarının daha kötüye gitmesini önlemeye yönelik uygulamalardır. Bilinçli ve doğru uygulanan ilk yardım, yaralanmaların etkisini önemli ölçülerde azaltmaya yardımcı olabilmektedir. Bu nedenle, her zaman ve yerde yanımızda yeterli malzemesi bulunan bir ilk yardım çantası bulundurulması önemlidir.

İlk yardım çantaları, kaza yerinde ilk yardım uygulamalarında kullanılacak araç-gereçleri ile düzenlenir ve olay yerinde ilk yardım yapabilmeyi sağlar. Evde, okulda, iş yerinde, otomobilde yani insanın her yerde kazaya uğrayacağı düşünülerek düzenlenmiştir.

Artık ilaçlardan oluşan ilk yardım çantaları ya da kutuları hiç bir zaman amaca ulaştırmaz. İlaçlar, ilk yardım aracı ve gereci değildir. Bilinçsiz uygulanması ölümle sonuçlanabilir.

İlk yardım çantaları daima en kolay ulaşılabilen yerlerde bulunmalıdır. İlk yardımcının zaman kaybetmeden ulaşacağı fakat çocukların ulaşamadığı yükseklikte bir yerde olmalıdır. Kilitlemek ise uygulamayı geciktirebilir. İlk yardım çantası, direkt bir ısı kaynağından ve çocukların erişebileceği yerden uzak, ne çok nemli ne de kuru bir yerde tutulmalıdır. Mutfak ya da banyo ilk yardım çantasının bulundurulması için uygun bir ortam değildir. Evde yaşayanların ilk yardım çantasının nerede olduğunu bilmeleri gerekir. Kullanılan malzemelerin sayılarını yeniden tamamlamak ve yerine koymak önemlidir. Son kullanma tarihi olan ve tüketilen malzemeleri yenilenmeli ve temiz bir şekilde muhafaza edilmelidir.

İlk yardım çantaları, amaca göre düzenlendiği için değişik isimler alır.

  1. Kişisel ilk yardım çantası,
  2. İlk yardım çantası,
  3. Seyahat çantası,
  4. Araç ilk yardım çantası, gibi.

İlk yardım çantasının kapsamı, kullanılacağı yere göre değiştirilir. Örneğin arazide çalışan bir orman işçi kampında, çanta malzemelerine yılan serumu, antihistaminikler ve bazı acil ilaçlar ilave edilir.

İlk yardım dolabı ise daha kapsamlıdır. İlk yardım istasyonlarında bulunur. İlk yardım çantalarının sayısı da yine ihtiyaca göre artırılır.

İlk Yardım Çantasında Bulunması Gerekenler, ilk müdahale anında kanı durdurmaya, yaranın mikrop kapmasını önlemeye ya da benzer durumlara karşı ihtiyaç duyulan temel malzemelerdir.

Hemen herkes yaşamının bir döneminde ilk yardım çantasına ihtiyaç duyar. Fakat çoğunlukla bu anlarda ya bir çanta bulunmaz ya da bulunan çanta ihtiyacı karşılamaz, içindeki malzemeler eksik ya da kullanılamaz durumda olur. Bu nedenle, evde ve seyahatte kullanacak ilk yardım çantasının düzenlenmesi için zaman ayırmak gerekir. Çantanın basit ya da detaylı olması, kullanacak kişinin tıbbi bilgisine ve bir sağlık kurumundan ne kadar uzakta olduğuna göre değişir. Örneğin, şehir merkezinde oturan bir kişinin ihtiyaçları nispeten daha azken, dağda kamp yapanlarınki daha fazladır. Evde kullanılan ilk yardım çantasında genellikle küçük yanıklar, küçük kesikler, sıyrıklar, böcek sokmaları, burkulmalar, incinmeler, basit ağrı ve ateşin tedavisi için gerekli malzemeler bulunur.

Seyahat ilk yardım çantasında ise, tıbbi yardımın gecikebileceği düşünülerek yukarıdakilere ek olarak; kesikler, kırıklar, mide-bağırsak problemleri, cilt problemleri, alerjiler için ihtiyaç duyulabilecek tıbbi malzeme yer almalıdır.

Çanta oluşturulurken, elden geldiğince basit olmasına özen gösterilmelidir. Su geçirmez, basit bir çanta tüm işinizi görecektir. Birkaç gözü olan bir çanta, malzemelerin gruplanarak saklanmasına yardımcı olacaktır. İyi bir çanta oluşturmanın yanında, onu nasıl kullanacağını bilmek de önemlidir. Bunun için ev halkının ilk yardım konusunda temel eğitimi alması gerekir. Eğitim için düzenlenen kurslardan, bir ilk yardımcıdan ya da ilk yardım kitaplardan yararlanılabilir.

İlk yardımda dikkat edilmesi gereken temel kural; yardım edeyim derken hasta/yaralıya zarar vermemektir. Yani, yanığa diş macunu sürülmemesi gerektiği ve yaraya tütünün uygun olmadığı bilinmelidir. Düzenlenen çanta eksilen, eskiyen ya da yıpranan malzemenin değiştirilmesi için yılda en az iki defa kontrol edilmelidir.

Kişisel ilk yardım çantası, evde, okulda küçük iş yerinde bir veya birkaç kişinin kullanabileceği araç-gereçlerle donatılır.

Çantaya, ihtiyaç duyacak kişinin kronik bir hastalığı varsa, o hastalığa karşı önlem almak üzere çantasını düzenleyebilir.

Seyahate çıkılacağı zaman ilk yardım amacıyla kullanılabilecek araç ve gereçler seyahat ilk yardım çantasına yerleştirilmelidir.

 

Evde Kullanılan İlk Yardım Çantasında Olması Gerekenlere örnek malzemeler:

 

Yapışkan rulo bant

Örnektir

Rulo sargı bezi

Örnektir

Kendinden ilaçlı küçük yara bandı

Örnektir

Yaraları örtmek ya da temizlemek için steril kare gaz bezi (10 cmx10 cm)

Örnektir

Burkulma ve incinmelerde kullanılmak üzere 5, 7 ve 10 cm’lik elastik bandaj  

Örnektir

Üçgen bandaj; havlu, örtü ya da turnike olarak kullanılmak üzere

Örnektir

Kaşıntı ve böcek sokmalarında kullanılmak üzere, sprey ya da losyon anestetikler

(İlaç seçimi için lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız)

Alerjik reaksiyonlar için tablet ya da şurup antiallerjik ilaçlar

(İlaç seçimi için lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız)

İnce lastik eldivenler

Örnektir

Yaralara sürülmek üzere antibiyotikli kremler

(İlaç seçimi için lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız)

Yanık ve yaralarda yapışmayan, yağlı tül bandaj  

Örnektir

Mikroplu atıkları koymak için torba

Örnektir

Çengelli iğne

Örnektir

Makas

Örnektir

Kıymıkları çıkarmak için cımbız

Örnektir

 

Profesyonel İlk Yardım Çantası

 

Profesyonel ilk yardım çantası, olası bir acil durumda İşyeri hekimin veya sağlık görevlisinin ambulans gelene kadar gerekli müdahaleyi yapabilmesi hazırlanmış ilk yardım çantasıdır.

 

Profesyonel İlk Yardım Çantası Örnek Malzemeler

 

Malzemenin Adı Miktar
1 Sargı bezi 6 Adet

Örnektir

2 Gazlı bez 6 Adet

Örnektir

3 Üçgen bandaj 2 Adet

Örnektir

4 Baticon 2 Adet

Örnektir

5 Flaster 2 Adet

Örnektir

6 Çengelli iğne 5 Adet

Örnektir

7 Makas 1 Adet

Örnektir

8 Yara bandı 2 Adet

Örnektir

9 Alüminyum Yanık Örtüsü 1 Adet

Örnektir

10 Steril eldiven 10 Adet

Örnektir

11 El Feneri 1 Adet

Örnektir

12 Parmak ateli 4 Adet  

Örnektir

13 Serum 2 Adet
14 Airway (Yetişkin) 1 Adet

Örnektir

15 Airway (Bebek) 1 Adet  

Örnektir

16 Enjektör 2 Adet

Örnektir

17 Bistüri ucu 2 Adet

Örnektir

18 Bandaj 2 Adet  

Örnektir

19 Boyunluk 1 Adet  

Örnektir

20 Atel 1 Adet  

Örnektir

21 İlk Yardım Kitabı 1 Adet

Örnektir

 

Araç İlk Yardım Çantası, Araçlarda, Motorlu Taşıtlarda İlk Yardım Çantası

 

Motorlu taşıt ilk yardım çantası, “Karayolları Trafik Kanunu ve İlgili” yönetmeliğe göre trafiğe çıkan her araçta bulunması zorunludur. İçişleri Bakanlığı 26 Eylül 2006 tarihinde yayımladığı ve bu tarihte yürürlüğe giren yönetmelikle, araçlarda bulundurulması zorunlu olan ilk yardım çantasının içeriğini değiştirmiştir. Tentürdiyot ilk yardım çantası muhteviyatından çıkarılmıştır.

Taşıt ilk yardım çantası, kaza anında ilk yardımcının kullanabileceği önemli bazı malzemeleri içerir. Bu malzemelerin kullanılması kazalarda ölüm oranını azaltır. Özellikle kanamalarda kullanılan ilk yardım malzemelerinin yanı sıra yaranın dış etkenlerden korunmasına yönelik malzemeler vardır.

İlk yardım çantası, aracın kazada en az zarar gören bir yerinde bulundurulur. Aracın iç arka sağ kısmı en uygun yer olarak belirlenmiştir. Aynı zamanda çanta, kolay alınabilecek şekilde konulmalıdır.

Motorlu araç ilk yardım çantasında bulunması gereken malzemeler aracın yolcu kapasitesine göre düzenlenmiştir. Örneğin taksi, kamyon ve kamyonetteki malzemelere göre, minibüs ve otobüsteki ilk yardım çanta içeriği 3-5 defa daha fazladır.

“Türk Standartları Enstitüsü TS 4019” no’lu standart ile çanta donanımı belirlemiştir.

Bu malzemelerle donatılmış çanta, 10 kişiye kadar olan araçlarda bulundurulmalıdır. Ayrıca, fazla olan her 10 kişi için birer çanta daha bulundurulması hükme bağlanmıştır.

 

Araç İlk Yardım Çantası Malzemeleri:

 

Malzemenin Adı Miktar
Suni solunum maskesi 1 Adet
Örnektir
Büyük sargı bezi (10 cmx3-5 m) 2 Adet
Örnektir
Steril hidrofil gaz bezi (10×10 cm 50’lik) 1 Kutu  
Örnektir
Üçgen sargı bezi 3 Adet
Örnektir
Hidrofil pamuk 1 Paket  
Örnektir
Flaster 1 Adet  
Örnektir
Çengelli iğne 10 Adet
Örnektir
Makas 1 Adet  
Örnektir
Elastik bandaj (6-8 cm enli) 1 Adet  
Örnektir
Yara bandı 10 Adet  
Örnektir
Tıbbi eldiven 2 Çift  
Örnektir
Açık renk plastik örtü 1 Adet
Örnektir
Not defteri 1 Adet  
Örnektir
Kurşun kalem 1 Adet
Örnektir
İlk Yardım Kitabı 1 Adet  
Örnektir
El feneri 1 Adet  
Örnektir
Düdük 1 Adet
Örnektir
Cımbız 1 Adet  
Örnektir
Antiseptik solüsyon (50 ml) 1 Adet
Örnektir
Alüminyum yanık örtüsü 1 Adet
Örnektir
Turnike (En az 50 cm) 1 Adet  
Örnektir
Malzeme listesi 1 Adet  
Örnektir

 

Bu malzemeler uygun büyüklükteki bölmeli, kapaklı çantaya konulacaktır.

Kaynak: T.C. Sağlık Bakanlığı, İlk Yardım Yönetmeliği

Araç İçi Zorunlu İlkyardım Çantası Yönetmeliği

Resmî Gazete

26 Eylül 2006 SALI

Sayı : 26301

YÖNETMELİK

İçişleri Bakanlığından:

SÜRÜCÜ ADAYLARI VE SÜRÜCÜLERDE ARANACAK SAĞLIK ŞARTLARI İLE MUAYENELERİNE DAİR YÖNETMELİK

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam ve Dayanak

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, sürücü adayları ve sürücülerde aranacak sağlık şartları ile muayenelerine dair usul ve esasları belirlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik hükümleri, sürücü adayları ve sürücülerin sağlık şartları ve muayeneleri ile ilgili hususları kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 13/10/1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 41 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendine dayanılarak hazırlanmıştır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli Hükümler (Araçlarda bulundurulması gereken ilk yardım malzemeleri)

MADDE 10 – (1) Araçlarda aşağıda belirtilen ilk yardım malzemeleri bulundurulması zorunludur.

Cezai işlemler

MADDE 11 – (1) Bu Yönetmelikte belirtilen hükümlere uymayan sürücüler, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun ilgili hükümlerine göre cezalandırılır.

(2) Ayrıca, bu Yönetmelikte belirtilen kural, yasak, zorunluluk ve yükümlüklere uymayan sürücüler araç kullanmaktan men edilir.

Düzenleme yetkisi

MADDE 12 – (1) Bakanlık bu Yönetmeliğin uygulanmasını sağlamak üzere alt düzenleyici işlem yapmaya yetkilidir.

Yürürlük

MADDE 13 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 14 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Sağlık ve İçişleri Bakanları birlikte yürütür.